fredag 2 mars 2012

Google Precrime

I går, 1 Mars 2012, så infördes Googles nya avtal som innebär att de kommer att spara och sälja all information som de kan komma över om sina användare.
SR - Nytt Google-avtal gör att dina sökningar sparas
Google själva hävdar att det är för att de ska kunna erbjuda en mer riktad reklam. "Googlar man ofta på fotboll kan man till exempel tänka sig att få se annonser för sportsändningar."
Det de inte berättar är att de program som de använder kommer att göra en lite mer sofistikerad bedömning än så och vilka program de som Google "säljer" informationen till använder kan vi bara fantisera om.
Om du googlar på var du kan köpa mängder med jäst och socker så bli inte förvånad om farbror Blå kommer på hembesök och var då beredd att visa upp mängder med bullar :-)

New York Times skrev för ett tag sen om hur kontokortsföretag avslöjar oss redan innan vi själva vet någonting.
”Ta en 23-årig tjej som i mars köper kakaosmörslotion, en handväska stor nog att kunna användas som en blöjväska, zink- och magnesiumtabletter och en väldigt blå matta – då finns det en 87 procent stor chans att hon är gravid och kommer att föda sent i augusti. Och att är det är en pojke”, säger exempelvis en Targetanställd till NY Times, som har gjort en stor kartläggning av hur de stora varuhuskedjorna i USA avslöjar våra hemligheter.

Om det är så uppenbart genom att bara studera våra inköp så tänk bara vad våra sökningar på Google kan avslöja.

Metro - Varuhuset avslöjade tonårings graviditet

New York Times - How Companies Learn Your Secrets

CBS News - Real-life "Minority Report" program gets a try-out

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar