tisdag 13 mars 2012

Kony 2012 - propaganda för invasion

Invisibel Childrens kampanj, Kony 2012, har spridit sig som en löpeld på Facebook och miljoner nyttiga idioter skriker att man måste stoppa Kony och hjälpa de stackar barnen. Användandet av barnsoldater ska man fördömma men är det verkligen det som är den egentliga orsaken bakom den här kampanjen?
Kony har inte synts till i Uganda sedan 2006. Tydligen befinner han sig i Kongo och även om Ugandas regering har utfäst en belöning, $2,5 Millioner, till den som kan hitta honom så har han inte hittats och de som försöker har kastats i fängelse.
Jakten på Kony har genererat en stadig inkomst av biståndspengar till Ugandas regering och Invisible Children är en stor bidragsgivare. Organisationen drog år 2011 in ca $9.000.000 och av dessa pengar så gick 37% till "bistånd", 20% går till löner och resterande 43% går till "upplysning". De tre grundarna som driver organisationen har en lön på ca $88.000, 625,000kr, plus "övriga förmåner" $7.000 och ett resekonto på $1.074.273. När man tittar närmare på vad organisationen menar med bistånd så får man fram att en stor del går till att utrusta Ugandas militär så den kan bekämpa den farliga Kony och hans barnsoldater. Med andra ord, pengarna går till att skjuta barn.
I Invisible Childrens olika filmer från Uganda så kan man se barnsoldater men ingenstans talar man om att de tillhör Yoweri Musevenis trupper som intog Ugandas huvudstad 1986, samma Yoweri Musevenis som nu Invisible Children stödjer.
Senaste tiden har man gjort en liten justering av inriktningen för organisationens kampanjer och propagerar mer för direkt militärt stöd och att USA skall sända trupper till landet, man använder filmsekvenser med militärhelikoptrar och CIAs logga har visats. Letar man lite så hittar man att USAID har börjat stödja Invisible Children i deras "kamp" USAID/OTI Uganda Quarterly Report.

Sverker Finnström - ’Kony 2012’ är en språngbräda för USA:s militär


Uppdatering 2012-03-13 17:39

Jag blev inte speciellt förvånad när jag hittade en sida som förklarade varför USA vill skicka trupper till Uganda. Under Lake Albert har man hittat ungefär 1,5 biljoner fat med olja och man har skrivit kontrakt med Kina. Uganda Oil and Gas Info

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar