fredag 16 mars 2012

Peak Oil, eller...

Ungefär 130 km utanför Luisianas kust ligger en ö vid namn Eugene Island där man i slutet på 60-talet hittade en stor oljekälla. Under 70 och 80-talet pumpades det upp 15.000 fat av högkvalitativ olja om dagen men i slutet av 80-talet började källan sina och när man var neri 4.000 fat per dag så funderade man på att överge platsen. Helt plötsligt 1990 så ökde produktionen igen och efter ett tag så var man uppe i en produktion på 15.000 fat om dagen igen.
En första geologisk undersökning visade att den på 70-talet beräknade volymen på 60 miljoner fat nu var 400 miljoner fat. Man genomförde då en större geologis undersökning och upptäckte till sin förvåning att oljekällan hade en "flod" som fyllde på underifrån.
Liknande fenomen har även studerats på andra platser i Mexikanska golfen, Cook Inlet i Alaska, Uzbekistan och i Mellersta östern. 1999 presenterade Dr. Thomas Gold, i sin bok “The Deep Hot Biosphere”, en teori om att oljan inte alls, som vi trott, kommer från döda dinosaurier utan att den är en del av jordens kärna och att det hela tiden sipprar upp ny olja genom sprickor i jordskorpan.

Läs mer >>

Läs mer >>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar